COR 2024 Clasificarea ocupatiilor din Romania

261
Specialisti in domeniul juridic

3 grupe de baza

Specialistii din domeniul juridic efectueaza activitati de cercetare pe probleme juridice, consiliaza clientii cu privire la aspectele juridice ale problemelor, pledeaza cazuri sau conduc activitati de urmarire penala in cadrul instantelor de judecata, prezideaza procedurile judiciare in instantele de judecata, elaboreaza legi si regulamente.

Grupa minora 261 face parte din

Grupa majora 2 - Specialisti in diverse domenii de activitate

Subgrupa majora 26 - Specialisti in domeniul juridic, social si cultural

Corespondenta ISCO 08:
261 - Legal professionals

Documente Rubinian corespondente (3)



2611
Avocatii ofera clientilor consultanta juridica pe o mare varietate de subiecte, intocmesc documente juridice, reprezinta clientii in fata consiliilor de administratie sau in fata tribunalelor, pledeaza cazuri ori conduc activitati de urmarire penala in fata instantelor de judecata sau instruiesc avocatii pledanti pentru a pleda in instantele de judecata superioare.
Corespondenta ISCO 08:
2611 - Lawyers
2612
Judecatorii prezideaza procedurile civile si penale in cadrul instantelor de judecata.
Corespondenta ISCO 08:
2612 - Judges
Aceasta grupa de baza cuprinde specialistii din domeniul juridic neclasificati in alta parte in grupa minora 261 - Specialisti in domeniul juridic. De exemplu, grupa de baza include pe cei care indeplinesc functii juridice, altele decat pledarea sau urmarirea penala a cazurilor ori prezidarea procedurilor juridice.
Corespondenta ISCO 08:
2619 - Legal professionals not elsewhere classified
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii