COR 2025 Clasificarea ocupatiilor din Romania

721
Turnatori, tinichigii-cazangii, sudori, formatori si asimilati

5 grupe de baza

Turnatorii, tinichigiii-cazangii, sudorii, formatorii si asimilatii acestora confectioneaza matrite pentru turnarea metalelor, sudeaza si taie piese metalice, confectioneaza si repara articole din tabla, instaleaza, ridica, intretin si repara structuri de metale grele, funiculare si alte echipamente similare.

Grupa minora 721 face parte din

Grupa majora 7 - Muncitori calificati si asimilati

Subgrupa majora 72 - Muncitori calificati in metalurgie, constructii de masini si asimilati

Corespondenta ISCO 08:
721 - Sheet and structural metal workers, moulders and welders, and related workers

Documente Rubinian corespondente (13)



Formatorii si miezuitorii confectioneaza matritele si miezurile pentru turnarea metalelor.
Corespondenta ISCO 08:
7211 - Metal moulders and coremakers
Sudorii si debitatorii autogeni sudeaza sau taie piese metalice cu ajutorul surselor de caldura: gaz, arc electric, flacara oxiacetilenica sau alte procedee de topire si taiere, asambleaza piese metalice prin fuziune.
Corespondenta ISCO 08:
7212 - Welders and flame cutters
Tinichigiii-cazangii confectioneaza, instaleaza si repara articolele si parti ale articolelor facute din foi de tabla, cum ar fi foi de otel, cupru, cositor, alama, aluminiu, zinc sau fier galvanizat.
Corespondenta ISCO 08:
7213 - Sheet metal workers
Constructorii si montatorii de structuri metalice asambleaza, ridica si demonteaza cadrele metalice (structurale) ale cladirilor si alte structuri.
Corespondenta ISCO 08:
7214 - Structural metal preparers and erectors
Macaragiii si alti lucratori la instalatii de ridicat monteaza instalatii de ridicat pentru mutarea si pozitionarea echipamentului si a componentelor de constructie, se ocupa cu instalarea si intretinerea cablurilor pe santierele de constructie, cladiri sau alte structuri.
Corespondenta ISCO 08:
7215 - Riggers and cable splicers
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii