COR 2024 Clasificarea ocupatiilor din Romania

541
Lucratori in servicii de protectie

5 grupe de baza

Lucratorii in serviciile de protectie se ocupa cu protectia persoanelor fizice si a bunurilor impotriva incendiilor si a altor pericole, mentin ordinea si asigura respectarea legilor si regulamentelor.

Grupa minora 541 face parte din

Grupa majora 5 - Lucratori in domeniul serviciilor

Subgrupa majora 54 - Lucratori in servicii de protectie

Corespondenta ISCO 08:
541 - Protective services workers

Documente Rubinian corespondente (8)



5411
Pompierii previn, combat si sting incendiile si acorda asistenta in alte situatii de urgenta, protejeaza viata persoanelor, bunurile si conduc actiunile de salvare.
Corespondenta ISCO 08:
5411 - Firefighters
5412
Politistii asigura mentinerea ordinii si respectarea legii, efectueaza actiuni de patrulare in zonele publice, aplica dispozitiile legilor si regulamentelor si aresteaza persoanele suspecte.
Corespondenta ISCO 08:
5412 - Police officers
Agentii de penitenciare supravegheaza si mentin ordinea in randul detinutilor din penitenciare sau centre de reeducare.
Corespondenta ISCO 08:
5413 - Prison guards
Denumirea ocupatiei a fost modificata prin Ordinul 123/123/2015 al MMFPSPV/INS (modificat ulterior prin Ordinul 747/168/2015 al MMFPSPV/INS).

Denumirea initiala era 'Paznici'. Aceasta nu a fost modificata insa si in descriere, astfel incat in interiorul acesteia a ramas denumirea de 'Paznici'.

Paznicii patruleaza sau monitorizeaza imprejurimile pentru a pazi proprietatea impotriva furturilor si actelor de vandalism. Acestia controleaza accesul in institutii, mentin ordinea si asigura respectarea regulamentelor la evenimente publice si in cadrul institutiilor.
Corespondenta ISCO 08:
5414 - Security guards
Aceasta grupa de baza include lucratori din serviciile de protectie neclasificati in alta parte in grupa minora 541 - Lucratori in servicii de protectie.
Corespondenta ISCO 08:
5419 - Protective services workers not elsewhere classified
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii