Articole
3. Resurse umane
3.1. Plan de resurse umane

3.1.6
Evaluarea performantelor resurselor umane

Viorel Andrievici

Definire - Evaluarea performantelor, numita si clasificarea angajatilor sau evaluarea rezultatelor, consta in aprecierea gradului in care angajatii isi indeplinesc responsabilitatile de serviciu.

Obiectivele evaluarii - sistemul de evaluare asigura legatura dintre recompensa pe care un salariat spera sa o primeasca si productivitatea pe care o realizeaza, succesiunea normala fiind: productivitate - evaluarea performantei - recompensa. Mai este folosita pentru mentinerea unui post, demitere sau transfer.

Criteriile de performanta vizeaza fie rezultatele si evenimentele trecute, fie potentialul de viitor. Printre acestea putem mentiona:

 1. caracteristici personale (aptitudini, comportament si personalitate);
 2. competenta;
 3. caracteristici profesionale (vigilenta, disponibilitate, autocontrol);
 4. interesul pentru resursele alocate postului;
 5. orientarea catre excelenta;
 6. preocuparea pentru interesul general al firmei;
 7. adaptabilitatea la post;
 8. capacitatea de decizie;
 9. capacitatea de inovare;
 10. spiritul de echipa;
 11. delegarea responsabilitatilor si antrenarea personalului;
 12. comunicarea, etc.

Standardele de performanta - criteriile se compara cu standardele, care reprezinta nivelul dorit al performantelor. Acestea stabilesc ce trebuie sa faca o persoana si cat de bine (indicatorii folositi fiind cantitatea muncii, calitatea, costul, timpul alocat acesteia, utilizarea resurselor, modul de realizare).

Metode de evaluare a performantelor - la evaluarea performantelor se folosesc o serie de metode, cum ar fi metodele de clasificare pe categorii, metodele comparative, testele de personalitate, metodele descriptive, sau metodele bazate pe comportament.

281 Documente Anexe la Codul Muncii