Dictionar juridic

Venit



Cresteri ale beneficiilor economice pe perioada exercitiului financiar sub forma intrarilor si iesirilor de active sau a reducerilor de pasive care au ca rezultat cresteri ale capitalului propriu, altele decat cele legate de contributiile participantilor la capitalul propriu.

Veniturile se impart in:

- Venituri propriu-zise - apar in cadrul activitatilor obisnuite (curente) ale unei intreprinderi, si se prezinta sub diferite denumiri, incluzand vanzarile, dobanzile, dividendele, redeventele si chiriile.

- Castigurile - reprezinta cresteri ale beneficiilor economice care pot sau nu sa apara in cursul activitatilor obisnuite ale intreprinderii. Exemplu, veniturile din vanzarea de active altele decat circulante si castigurile constatate sau nerealizate (veniturile din reevaluarea portofoliului de titluri si acelea din cresterea valorii activelor pe termen lung). In aceeasi categorie se include sconturile obtinute de intreprindere de la furnizorii sai, castigurile nete din cumpararea sau vanzarea de titluri de plasament si diferentele favorabile de curs valutar. Se evidentiaza separat.

Veniturile si cheltuielile dezvaluie trasatura acestora de componente ale situatiei nete a intreprinderii sau a capitalurilor proprii.

Vezi si Cheltuieli.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii