COR 2024 Clasificarea ocupatiilor din Romania

311
Tehnicieni in stiinte ingineresti

9 grupe de baza

Tehnicienii in stiintele ingineresti indeplinesc sarcini cu caracter tehnic care ajuta in activitatea de cercetare si la aplicarea practica a conceptelor, principiilor si metodelor operationale, in special a stiintelor exacte, inclusiv domenii precum ingineria, desenul tehnic sau eficienta economica a proceselor de productie.

Grupa minora 311 face parte din

Grupa majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic

Subgrupa majora 31 - Specialisti asimilati in stiinta si inginerie

Corespondenta ISCO 08:
311 - Physical and engineering science technicians

Documente Rubinian corespondente (19)



Tehnicienii in domeniul chimiei si fizicii indeplinesc sarcini cu caracter tehnic ce ajuta la activitatea de cercetare in chimie, fizica, geologie, geofizica, meteorologie si astronomie, precum si la dezvoltarea de aplicatii industriale, medicale, militare si alte aplicatii practice ale rezultatelor cercetarii.
Corespondenta ISCO 08:
3111 - Chemical and physical science technicians
Tehnicienii constructori executa sarcini cu caracter tehnic in domeniul cercetarii ingineriei civile, proiectarii, constructiilor, exploatarii, intretinerii si repararii cladirilor si altor structuri, cum ar fi alimentarea cu apa si sistemele de tratare a apelor reziduale, poduri, drumuri, baraje si aeroporturi.
Corespondenta ISCO 08:
3112 - Civil engineering technicians
Tehnicienii electricieni si energeticieni indeplinesc sarcini cu caracter tehnic care ajuta in activitatea de cercetare din domeniul electricitatii, precum si in domeniul proiectarii, fabricarii, asamblarii, construirii, actionarii, intretinerii si repararii echipamentelor electrice, instalatiilor si sistemelor de distributie.
Corespondenta ISCO 08:
3113 - Electrical engineering technicians
Tehnicienii in electronica indeplinesc sarcini cu caracter tehnic care ajuta in activitatea de cercetare in electronica, in proiectarea, fabricarea, asamblarea, construirea, operarea, intretinerea si repararea echipamentelor electronice.
Corespondenta ISCO 08:
3114 - Electronics engineering technicians
Tehnicienii mecanici indeplinesc sarcini cu caracter tehnic care ajuta in activitatea de cercetare din domeniul ingineriei mecanice si in proiectarea, fabricarea, asamblarea, construirea, operarea, intretinerea si repararea masinilor, componentelor si echipamentului mecanic.
Corespondenta ISCO 08:
3115 - Mechanical engineering technicians
Tehnicienii in chimie industriala si petrochimie indeplinesc sarcini cu caracter tehnic care ajuta in domeniul cercetarii ingineriei chimice si in proiectarea, fabricarea, construirea, operarea, intretinerea si repararea instalatiilor din domeniul chimiei.
Corespondenta ISCO 08:
3116 - Chemical engineering technicians
Tehnicienii minieri si metalurgisti indeplinesc sarcini cu caracter tehnic prin care acorda asistenta in activitatea de cercetare si in experimentele referitoare la metalurgie, pentru imbunatatirea metodelor de extragere a mineralelor solide, de petrol si de gaze, precum si in proiectarea, constructia, operarea, intretinerea si repararea instalatiilor miniere, a sistemelor pentru transportul si depozitarea petrolului si gazelor naturale si pentru extragerea metalelor din minereuri.
Corespondenta ISCO 08:
3117 - Mining and metallurgical technicians
Tehnicienii proiectanti pregatesc desene tehnice, harti si ilustratii pe baza schitelor, masuratorilor si a altor date si, de asemenea, copiaza desenele finale pe placile de imprimare.
Corespondenta ISCO 08:
3118 - Draughtspersons
Aceasta grupa de baza se refera la tehnicienii din stiintele ingineresti neclasificati in alta parte in grupa minora 311 - Tehnicieni in stiinte ingineresti. De exemplu, aceasta grupa de baza ii include pe cei care asista oamenii de stiinta si inginerii implicati in dezvoltarea procedurilor sau in coordonarea cercetarilor privind tehnicile de siguranta, inginerie biomedicala, de mediu sau industriala si de productie.
Corespondenta ISCO 08:
3119 - Physical and engineering science technicians not elsewhere classified
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii