COR 2022 Clasificarea ocupatiilor din Romania

754
Alti muncitori calificati

5 grupe de baza

Alti muncitori calificati desfasoara activitati sub suprafata apei, utilizand aparate subacvatice de respirat, pozitioneaza, monteaza si detoneaza explozibile, inspecteaza si testeaza materii prime, produse si componente fabricate, elimina organismele nedorite pentru prevenirea deteriorarii culturilor agricole, cladirilor si altor structuri. Aceasta grupa de baza include ocupatii din domeniul comercial si mestesugaresc neclasificate in alta parte in grupa majora 7 - Muncitori calificati si asimilati.

Grupa minora 754 face parte din

Grupa majora 7 - Muncitori calificati si asimilati

Subgrupa majora 75 - Muncitori calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati

Corespondenta ISCO 08:
754 - Other craft and related workers

Documente Rubinian corespondente (0)7541
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Scafandrii desfasoara activitati sub suprafata apei utilizand aparate subacvatice de respirat, pentru a inspecta, instala, repara si inlatura echipamente si structuri, efectueaza, supravegheaza teste si experimente, armeaza explozibile, fotografiaza structuri sau viata marina ori gasesc si recupereaza obiecte si persoane disparute.
Corespondenta ISCO 08:
7541 - Underwater divers
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Artificierii se ocupa cu pozitionarea, montarea si detonarea de explozibile la exploatarile miniere, cariere si santiere de demolare.
Corespondenta ISCO 08:
7542 - Shotfirers and blasters
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Sortatorii si controlorii de calitate pentru produse (exclusiv mancaruri si bauturi) verifica, testeaza, sorteaza, iau esantioane si cantaresc materiile prime, componentele fabricate si bunurile necomestibile produse sau vandute pentru a asigura conformitatea cu standardele de calitate si pentru a identifica defectele, uzura si abaterile de la specificatii, precum si pentru clasificarea si sortarea acestora in functie de calitatea lor.
Corespondenta ISCO 08:
7543 - Product graders and testers (except foods and beverages)
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Lucratorii specializati in servicii de erbicidare si de dezinsectie utilizeaza produse chimice pentru a elimina insectele daunatoare, animalele mici, plantele salbatice si alte organisme nedorite pentru a preveni deteriorarea culturilor, cladirilor si a altor structuri si imprejurimile acestora, precum si pentru a preveni riscurile asupra sanatatii.
Corespondenta ISCO 08:
7544 - Fumigators and other pest and weed controllers
Nivelul de instruire: 2 (studii medii)
Aceasta grupa de baza cuprinde ocupatiile din domeniul comercial si mestesugaresc neclasificate in alta parte in grupa majora 7 - Muncitori calificati si asimilati. De exemplu, aceasta grupa de baza include lucratorii care se ocupa cu modelarea, taierea, slefuirea si lustruirea lentilelor optice.
Corespondenta ISCO 08:
7549 - Craft and related workers not elsewhere classified
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii