COR 2021 Clasificarea ocupatiilor din Romania

315
Controlori si operatori pentru trafic naval si aerian

5 grupe de baza

Controlorii si operatorii pentru trafic naval si aerian comanda si navigheaza nave si aeronave, indeplinesc activitati tehnice pentru a asigura deplasarea sigura si eficienta, dezvolta sisteme electrice, electromecanice si de control computerizat al aerului.

Grupa minora 315 face parte din

Grupa majora 3 - Tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic

Subgrupa majora 31 - Specialisti asimilati in stiinta si inginerie

Corespondenta ISCO 08:
315 - Ship and aircraft controllers and technicians

Documente Rubinian corespondente (0)Nivelul de instruire: 3 (studii medii sau postliceale)
Mecanicii navali controleaza si participa in cadrul activitatilor de exploatare, intretinere si reparare a echipamentului mecanic, electric si electronic si a instalatiilor de la bordul navei sau indeplinesc activitati auxiliare similare la tarm.
Corespondenta ISCO 08:
3151 - Ships' engineers
Nivelul de instruire: 3 (studii medii sau postliceale)
Ofiterii de punte si pilotaj de nave asigura comanda si navigarea vapoarelor si a ambarcatiunilor similare si indeplinesc activitati similare la tarm.
Corespondenta ISCO 08:
3152 - Ships' deck officers and pilots
Nivelul de instruire: 3 (studii medii sau postliceale)
Pilotii de avioane si alti specialisti asimilati controleaza functionarea echipamentului mecanic, electric si electronic cu scopul de a pilota aeronave pentru transportul de pasageri, posta si marfa si efectueaza sarcini similare inainte de zbor si in timpul zborului.
Corespondenta ISCO 08:
3153 - Aircraft pilots and related associate professionals
Nivelul de instruire: 3 (studii medii sau postliceale)
Controlorii de trafic aerian coordoneaza direct traficul avioanelor in spatiul aerian si la sol, folosind sisteme radio, radar si de semnalizare luminoasa, si furnizeaza informatii relevante pentru operarea aeronavelor.
Corespondenta ISCO 08:
3154 - Air traffic controllers
Nivelul de instruire: 3 (studii medii sau postliceale)
Tehnicienii pentru siguranta traficului aerian indeplinesc sarcini cu caracter tehnic privind proiectarea, instalarea, administrarea, exploatarea, intretinerea si repararea sistemelor de control al traficului aerian si al sistemelor de navigatie aeriana.
Corespondenta ISCO 08:
3155 - Air traffic safety electronics technicians
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

Legislatia utilizata

Explicatii

Clasificarea Internationala Standard a Ocupatiilor - ISCO 08 sta la baza structurii COR (Clasificarea Ocupatiilor din Romania), in conformitate cu HG 1352/2010 privind aprobarea structurii Clasificarii ocupatiilor din Romania - nivel grupa de baza, conform Clasificarii internationale standard a ocupatiilor - ISCO 08.

HG 1352/2010 a fost modificata prin HG 1161/2013.

Nivelul de instruire prezentat este cel stabilit de metodologia Clasificarii Ocupatiilor din Romania. Este posibil ca, pentru unele ocupatii, sa existe reglementari speciale care a stabileasca alte nivele de instruire necesare. Grupa majora 1 nu are stabilit un nivel anume, continand ocupatii ce necesita nivele de instruire diferite care uneori sunt stabilite prin alte reglementari.

Cuvinte cheie

cod COR, codul COR actualizat, coduri COR, codurile COR, clasificarea COR

281 Documente Anexe la Codul Muncii