Dictionar juridic

Tulburare de posesie



Conform art.220 Cod Penal alin.1, ocuparea, in intregime sau in parte, fara drept, a unui imobil aflat in posesia altuia, se pedepseste cu inchisoare de la o luna la 2 ani sau cu amenda.

Alineatul 2 prevede ca daca fapta prevazuta in alin. 1 se savarseste prin violenta sau amenintare ori prin desfiintarea sau stramutarea semnelor de hotar, a unui imobil aflat in posesia altuia, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 5 ani.

Daca fapta prevazuta in alin. 2 se savarseste de doua sau mai multe persoane impreuna, pedeapsa este inchisoarea de la unu la 7 ani.

Daca imobilul este in posesia unei persoane private, cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte al statului, actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate. Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.
--------------
NOTA: Prin decizia nr. 165 din 21 octombrie 1999, definitiva, publicata in M. Of. nr. 624 din 21 decembrie 1999, Curtea Constitutionala, a admis exceptia de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitia "cu exceptia cazului cand acesta este in intregime sau in parte al statului" din art. 220 alin. 4 Cod Penal, este neconstitutionala.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii