Dictionar juridic

Arbitraj



1. Din punct de vedere financiar, o actiune de inlocuire a unui titlu dintr-un portofoliu cu alt titlu pentru a obtine un randament mai mare sau un profit mai mare in perspectiva.

Arbitraj bursier - operatiune ce consta in folosirea diferentelor de curs ce exista la diferite burse (practicata si pentru devize, bancnote si pentru ratele dobanzii).

Arbitraj de stat - organ de stat care rezolva litigiile patrimoniale ale unitatilor economice.

Arbitraj international - operatii bazate pe folosirea diferentei cursurilor valutare sau preturilor marfurilor pe doua sau mai multe piete.

2. Din punct de vedere bancar, cumpararea si vanzarea simultana de instrumente financiare similare pe piete diferite, cu scopul de a beneficia de pe urma diferentelor de preturi existente sau pentru a preveni viitoare posibile schimbari in raporturile de preturi ale instrumentelor respective.

3. Din punctul de vedere al dreptului comercial international, institutie juridica pentru solutionarea litigiilor internationale, de catre persoane investite cu aceasta sarcina, chiar de catre partile contractante aflate in litigiu.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V X W Y Z

281 Documente Anexe la Codul Muncii